gep20133borito2013/3.

  gep20133borito gep20132magyimp gep20132magytart

•  2013. 3. szám tartalomjegyzéke

Bodzás S.; Dudás I.:
Kúpos csavarfelület előállítása változó köszörűkorong bedöntési szög korrekcióval  3
Szerzők egy új köszörülési eljárást javasolnak, amely a köszörűkorong bedöntési szögének folyamatos korrekciójával kompenzálja a korongkopást. Példaként egy spiroid csiga köszörülését mutatják be.

Bauernhuber A.; Markovits T.:
Lézersugaras fém-polimer hibrid kötés, mint új lehetőség a kötéstechnikában  7
A cikk egy új, fém-polimer közötti lézersugaras kötéstechnológiát mutat be, amely a konkurens kötőeljárásokhoz képest számos előnnyel rendelkezik. A hibrid kötés minőségét elsődlegesen a hevítési idő, az összeszorító erő, a lézerteljesítmény és a felületi érdesség befolyásolja.

Hajdu D.; Insperger T.:
A Smith-prediktor időtartománybeli vizsgálata  12
A Smith-prediktort a szabályozástechnikában elsősorban stabilis folyamatokban lehet sikeresen alkalmazni. Szerzők bemutatják a Smith-prediktort leíró állapotegyenleteket. Egy egyszerű egyensúlyozási feladaton keresztül szemléltetik a zárt szabályozási kör paraméterérzékenységét.

Ladányi G.; Ladányi G.:
Kalickás indukciós motor hibadiagnosztizálása rezgés és motoráram analízis együttes alkalmazásával  16
A kalickás indukciós motorok esetében az állapotalapú karbantartási stratégiák segítenek elkerülni a váratlan meghibásodásokat és csökkenteni az ennek következtében szükségessé váló leállások idejét. További előny, hogy a tervezett karbantartások
közötti idő növelhető.

Tóth P.:
Adaptív akusztikai forrásmodell mikrofontömb jelfeldolgozáshoz  21
Az akusztikai források helyének feltárására szolgáló mikrofontömbös méréstechnika adatfeldolgozása sok számítást igényel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszéke többek között ennek a mérési módszernek a fejlesztésével is foglalkozik. A méréstechnika alkalmas axiális ventilátorok zajkutatására is.

Vásárhelyi J.; Kovács L.:
Információs rendszerek fogalomháló alapú osztályozási algoritmusának hardveres megvalósítása és vizsgálata  26
A cikk elemzi a sok adatot tartalmazó fogalomhálók hardvermegvalósítási lehetőségeit. Bemutatja a módszer előnyeit és potenciális hátrányait. A hardver alkalmazása felgyorsítja a fogalomháló létrehozását és a fogalomhálón való keresést.

Schwarzenberger J.; Juhász I.:
5D-s megmunkálásra alkalmas eszterga-megmunkáló központok fejlesztése az Excel Csepel Szerszámgépgyártó Kft.-ben  34

Szulim G., Scsukin V.; Turcsin I.; Timár I.:
Radiálisan rétegezett henger kvázistatikus síkbeli hőrugalmas állapota aszimmetrikus hevítés esetén  36
Bemutattuk a határfelületén nem tengelyszimmetrikusan hevített, radiálisan rétegezett henger síkbeli hőrugalmasságtani feladatának megoldását. A megoldást idő szerinti Laguerre-féle integrál transzformációval és a szögelfordulás szerinti Fouriertranszformációval határoztuk meg. Vizsgáltuk a külső felületen lokálisan hevített háromrétegű henger feszültségi állapotát.

  PDF-ikona teljes lapszám megtekintése, letöltés pdf-ben

 

gtelogo1
pro-inno-logo
NKA logo 2013

Keresés a weblapon

Utolsó módosítás

  • Utolsó módosítás: 2021 március 02. kedd, 13:06:58.