gep20172borito2017/2.

  gep20172borito gep20172magyimp gep20172magytart

•  2017. 2. szám tartalomjegyzéke


Borbás L.; Ficzere P.:
Kérdőjelek az additív gyártástechnológiákban (maradó feszültségek polimerek nyomtatásakor)     5
A nyomtatott termékek sok ismert tulajdonsága mellett viszonylag kevés ismerettel rendelkezünk a maradó feszültségekről, amelyek feltehetően jelentős befolyással vannak a termékek viselkedésére. Jelen cikk az FDM technológiával gyártott polimerek maradó feszültségeinek kísérleti vizsgálatával foglalkozik.

Körtélyesi G.; Erdősné Sélley Cs.:
A virtuális terméktervezés oktatása     11
Bemutatásra kerül a BME Gép- és Terméktervezés Tanszékén kialakított Virtuális Tervezőlaboratóriumban folytatott oktatási tevékenység. Az oktatási egység támogatja a modern mérnöki tervezés szinte minden folyamatát az optikai 3D-s szkenneléstől kezdve a 3D nyomtatásig.

Takács J.; Bán K.:
Testreszabott humán implantátumok és orvosi készülékek adaptív gyártása     16
A gépészeti szakmakultúra változására jelentős hatással van a gyorsprototípus gyártás elterjedése. Sok más iparágon kívül az egészségügyben is jelentős a fejlődés, mivel a korszerű képalkotó diagnosztikai eljárások adatállománya segítségével egyénre szabott implantátumok és készülékek állíthatók elő.

Vass S.; Németh H.:
Diesel porlasztó fúvókák geometriai kialakításának hatása az áramlásra, összehasonlítás numerikus szimulációk segítségével     23
A cikk egy számítógépes 3D áramlástani analízist (CFD) mutat be, amelynek célja három különböző fúvóka kialakítás összehasonlító vizsgálata volt az injektor belső áramlási jellemzői és a külső sugárkép alakja alapján. A fúvóka variánsok teljesítményének összevetése alapján a harmadik változat bizonyult a legjobbnak.

Ficzere P.:
A géptervezés során használt méretek új lehetőségei     34
Az utóbbi idők terméktervezési gyakorlatában a mérethálózatok szerepe jelentősen megváltozott. A méretek változóként is megadhatók, így lehetőség nyílik terméksorozatok tervezésére. A 3D méretek felhasználhatók numerikus szimuláción alapuló optimalizáláshoz is.

  PDF-ikona teljes lapszám megtekintése, letöltés pdf-ben

 

gtelogo1
pro-inno-logo
NKA logo 2013

Keresés a weblapon

Utolsó módosítás

  • Utolsó módosítás: 2021 március 02. kedd, 13:06:58.