gep20191borito2019/1.

  gep20191borito gep20191magyimp gep20191magytart

•  2019. 1. szám tartalomjegyzéke


Bakosné Diószegi Mónika:
GYAKORLATORIENTÁLT MÉRNÖKKÉPZÉS MEGVALÓSÍTÁSA A MECHANIKA OKTATÁSBAN     5
Az ipar elvárja a frissen diplomázott mérnöktől a magas színvonalú tudást és a megszerzett tudás gyakorlati alkalmazását. Az egyetemi oktatásnak meg kell felelnie ezen elvárásoknak, mindemellett alkalmazkodnia kell a diákok viselkedési kultúrájához.

Dr. Czifra György, Dr. Mikó Balázs:
TETTEINK AZ IPAR 4.0 EGYETEMI OKTATÁSÁNAK ÉRDEKÉBEN     9
Szerzők ismertetik, hogy az előző évben mit sikerült elérni az oktatás területén, milyen módszerekkel sikerült az érdeklődő hallgatók részére bemutatni az Ipar 4.0 alapvető kérdéseit, problémáit és lehetőségeit. Közlik egy véleménykutatás eredményeit, egy visszajelzést a hallgatók részéről, hogy milyen mértékben sikerült teljesíteni az elvárásokat.

Dr. Haidegger Géza:
A BIOTECHNOLÓGIA ELŐRETÖRÉSE AZ EURÓPAI GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA JÖVŐKÉPÉBEN     13
A ManuFuture Európai Technológiai Platform az európai gyártás víziójával, kutatási stratégiájával, valamint megvalósítási folyamatával foglalkozik. Szerzők bemutatják a legfontosabb kutatási területeket. Az európai gyártástechnológiákban jelentős értéknövelő szerepe lehet a biotechnológia előretörésének.

Horváth Richárd, Fábián Enikő Réka, Nagy András István, Terek Pál:
KORRÓZIÓÁLLÓ DUPLEX ACÉLOK FORGÁCSOLHATÓSÁGI PROBLÉMÁI     19
Napjainkban számos kutatás foglalkozik a duplex acélok forgácsolási és forgácsolhatósági kérdéseivel. Az elvégzett vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a lapkakopások részben a szuperduplex korrózióálló acélok kiválásainak jelenlétével, részben ezen acéltípus előállítási, öntési jellegzetességeivel hozható kapcsolatba.

Jónás Szabolcs, Krizsma Szabolcs, Dr. Felhős Dávid:
FÜGGVAS INTUITÍV ÉS SZÁMÍTÓGÉPPEL SEGÍTETT TOPOLÓGIAI OPTIMÁLÁSA ÉS VÉGESELEMES ANALÍZISE     25
A tanulmány egy hagyományos vasúti fékegység felfüggesztő elemének, a függvasnak az optimálási folyamatát taglalja. Szerzők célja az volt, hogy egy tömegcsökkentett és egyben kifáradási szilárdságára nézve is megfelelő, 3D fém nyomtatással gyártható alkatrészt fejlesszenek ki.

Dr. Marcsa Dániel, Bán Péter:
VILLAMOS HAJTÁSOK OKTATÁSI ÉS KUTATÁSI BÁZIS KIALAKÍTÁSA A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEMEN     30
A Széchenyi Egyetemen zajló fejlesztések egyik fókuszpontja az elektromos és hibrid hajtásrendszerekhez kapcsolódó oktatási és kutatási infrastruktúra modernizálása. Az eladás az Energotest Kft. által elkészített 11 fékpad kivitelezésével és bemutatásával kezdődik, majd az eszközök alkalmazásával folytatódik.

Mezei Ferenc:
ÚJ KORSZAK A NEUTRONOS ANYAG-VIZSGÁLAT TERÜLETÉN AZ IPARBAN: KOMPAKT NEUTRONFORRÁSOK, AKÁR A HELYSZÍNEN     36
A neutronvizsgálati módszerek fejlődése révén ma az előállított neutronok 1000...10000-szer nagyobb hatásfokkal használhatók fel vizsgálatokban, mint a szokásos neutronforrásoknál akár csak 20 évvel ezelőtt. A vizsgálatok az új, kompakt neutronforrásokkal helyszínen is végezhetők.

Venczel Márk, Dr. Veress Árpád:
A VISZKÓZUS TORZIÓS LENGÉSCSILLAPÍTÓK TERMIKUS VIZSGÁLATA HŐMÉRSÉKLET-CSÖKKENTÉS CÉLJÁBÓL     38
A torziós lengéscsillapítók biztonságkritikus alkatrésznek minősülnek a gépjárműiparban. A jelen munka egy lengéscsillapító csatolt áramlástani és termikus szimulációját mutatja be az eredmények részletes magyarázatával, különös tekintettel a hűtés hatékonyságának javítására.

Dr. Ficzere Péter, Dr. Kovács Norbert Krisztián, Dr. Szebényi Gábor, Dr. Borbás Lajos:
ADDITÍV GYÁRTÁSTEHNOLÓGIÁVAL ELŐ-ÁLLÍTOTT NAGYRUGALMASSÁGÚ ANYAGOK TERHELHETŐSÉGI VIZSGÁLATA     43
A rugalmas anyagok a gépészmérnöki gyakorlat sok területén használatosak. Legismertebbek a tömítő- és csillapító anyagként való alkalmazásuk. Tervezési fázisban terhelhetőségi méretezésükhöz az anyagtulajdonságok ismeretére van szükség. Jelen cikk a SoftPLA fantázianevű anyag vizsgálatát mutatja be.

  PDF-ikona teljes lapszám megtekintése, letöltés pdf-ben

 

gtelogo1
pro-inno-logo
NKA logo 2013

Keresés a weblapon

Utolsó módosítás

  • Utolsó módosítás: 2022 december 15. csütörtök, 12:23:59.