2013/8.

gep20138borito

Tisza M.; Kocsisné Baán M.; Marosné Berkes M.; Török I.:
Járműipari anyagfejlesztések    5
A Miskolci Egyetem vezetésével három magyar felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet közös kutatást folytat a járműipari anyagfejlesztések témakörében. A szponzorált alapkutatások az autógyártás fémes és nemfémes anyagaira, az acélok alakíthatóságára, hőkezelésére és hegesztésére irányulnak.

Balogh A.; Gáspár M.; Prém L.:
A hegesztett szerkezetek konvencionális és korszerű nagyszilárdságú acéljainak rendszerezése és hegesztési nehézségei     7
A modern nagyszilárdságú acélok gyors fejlődésével az acélok megalapozott csoportosítási rendszere nem tartott lépést. Szerzők a hegesztett szerkezetek konvencionális és a korszerű anyagaira időtálló osztályozási rendszert dolgoztak ki. A nagyszilárdságú acélok hegesztése sok problémát hozott felszínre.

Balogh A.; Prém L.:
Ferrit-martensites (DP) Acél VÉKONYlemezek ellenállás-ponthegeszthetősége     13
Szerzők a svéd SSAB által gyártott Docol DP 600, DP 800 és DP 1000-es márkajelű nagyszilárdságú autóipari acéllemezek ellenállás-ponthegeszthetőségét vizsgálják. A DP 600-as acél relatíve jól ponthegeszthető, de a másik két acélminőség különleges hegesztéstechnológiát igényel.

Gáspár M.; Prém L.; Vékony S.; Balogh A.:
DP 600 autóipari acél AWI hegesztésének végeselemes modellezése     19
A ferrit-martensites DP acélok megkívánt mechanikai jellemzőit a gyártók különböző alakítási és hőkezelési folyamatokkal érik el. A szerkezet instabilitása hegesztési nehézségeket okoz. A cikk a vékonylemezek AWI hegesztésének tervezésekor felhasználható végeselemes modellezési lehetőségeket mutatja be.

Meilinger Á.; Lukács J.:
Alumíniumötvözetek lineáris dörzshegesztéssel készült kötéseinek viselkedése ismétlődő igénybevétel esetén    25
A cikkben bemutatott kutatómunka egyrészt a lineáris dörzshegesztéssel (FSW) készített kötések ismétlődő terheléssel szembeni ellenállóképességének vizsgálatára, másrészt egyes Al ötvözetek és a belőlük FSW eljárással hegesztett kötések kifáradási határának vagy tervezési görbéinek meghatározására irányult.

Somoskői G.:
Kis teljesítményű eljárás változatok és az anyagátvitel módjai a védőgázas fogyóelektródás hegesztés területén     31
Szerző megkísérel különbséget tenni a hegesztőgép piacon jelen lévő nagyszámú hegesztő eljárás változat között. Részletesen foglalkozik a védőgázas, fogyóelektródás ívhegesztés (VFI) kisteljesítményű (a rövidíves tartományban működő) variánsaival.

Dobosy Á.; Gáspár M.; Prém L.; Meilinger Á.:
Beszámoló az I. Hegesztési Nyári Egyetemről     35
Idén júliusban rendezte meg a GTE Hegesztési Szakosztályának Ifjúsági Fóruma az I. Hegesztési Nyári Egyetemet a Miskolci Egyetemen. A fiatal résztvevők szakmai előadások meghallgatása után hangulatos programokon ismerkedtek egymással és neves hegesztési szakemberekkel.

Nagy Gy.; Dobosy Á.; Lukács J.:
Kis ciklusú fárasztásnál meghatározott mérőszámok megbízhatósága     39
A cikk a kisciklusú fárasztóvizsgálatok során mért paraméterek megbízhatóságával foglalkozik. Többek között megállapítást nyert, hogy a feszültség amplitúdók szórási együtthatója kisebb, mint az anyagvizsgálat által meghatározott más feszültség jellegű mérőszámoké.

Lukács J.; Kuzsella L.; Dobosy Á.; Pósalaky D.:
Hegesztési melegrepedés-érzékenység megítélése fizikai szimuláció segítségével     45
Szerzők elemzik a fizikai szimuláció és a hegeszthetőség, valamint a melegrepedés-érzékenység kapcsolatát. Bemutatják két nagyszilárdságú acélon és egy alumíniumötvözeten a Gleeble 3500 típusú szimulátorral végzett vizsgálataik eredményeit.

Kerekes G.; Kocsisné B. M.; Felde I.:
Edzéshez alkalmazott hűtőközegek minősítése     51
A hűlési görbék alakja a hűtőközegtől és a hűtőközeg állapotát leíró paraméterektől függ. A cikk a hűtőközegek fontosabb paramétereinek (hőmérséklet, keringtetési sebesség, koncentráció) a hűléssebességre gyakorolt hatását mutatja be.

Tisza M.; Kovács P. Z.:
Lemezanyagok alakíthatósága, az alakítási határdiagramok meghatározásának vizsgálata     55
A nagyszilárdságú acéllemezek használata az autóiparban gyakran okoz alakíthatósági problémákat. Szerzők ismertetik az acél finomlemezek alakíthatóságának megítélésére leginkább alkalmas alakítási határdiagramokra irányuló elméleti és kísérleti vizsgálataikat.

 
PDF-ikona teljes lapszám letöltése PDF-ben

 

Gépipari Tudományos Egyesület
Pro Inno Europe
Nemzeti Kulturális Alap