2013/5.

gep20134borito

Bodnár I.:
A hulladék, mint másodnyersanyag, és mint kimeríthetetlen megújuló energiaforrás   3
A folyamatosan újratermelődő hulladékok jelentős hasznosítható energiatartalommal rendelkeznek. Az energia kinyerésére különböző termikus kezeléseket használnak. Szerző arra a megállapításra jut, hogy a plazma technológia és a szintézis gáz gázmotorokban való elégetése látszik az egyik leghatékonyabb megoldásnak.

Szamosi Z.; Ferenczi T.; Harcsik B.:
Búzaszalma pörkölése vákuumindukciós kemencében   11
Az alacsony hőmérsékletű pirolízis, vagy más néven pörkölés alkalmas a mezőgazdasági hulladékok energiatartalmának megnövelésére. A búzaszalma pörkölését vákuumban végezve a pirolízis gázok tisztítás és szeparálás nélkül felhasználhatók. Az első kísérleti vizsgálatok kedvező eredményekre vezettek.

Kiss L. P.:
Heterogén anyagú síkgörbe rúd szabadrezgéseinek sajátfrekvenciái   16
Szerző a keresztmetszetében heterogén görbe rudak rezgéseivel foglakozik. Az első négy sajátfrekvenciát a Green funkciómátrix és a Fredholm integrálegyenlet-rendszer segítségével határozta meg. A számítási eredmények jól egyeztek a végeselemes kontrollszámítások eredményeivel.

Lengyel Á. J.; Ecsedi I.:
Normál és csúsztató feszültségek SZámítása részlegesen kapcsolt rétegezett kompozit rudakban   22
A cikk a kétrétegű lamináris kompozitok feszültségmezejének számításával foglalkozik. A rétegek között gyenge nyírókapcsolatot feltételezve a normál- és csúsztató feszültségek számítására több képletet mutat be, amelyek az ilyen rudak méretezésére közvetlenül felhasználhatók.

Gönczi D.; Ecsedi I.:
Hőfeszültségek számítása üreges hengeres testekben hőmérséklettől függő anyagállandók esetén   28
A tanulmány egy analitikus (egzakt) eljárást ismertet az üreges körhenger alakú tes-tekben a mechanikai és hőterhelés hatására kialakuló elmozdulásmező és hőfeszültségek meghatározására. Az analitikus megoldás síkalakváltozási állapotra érvényes.

Bodnár I.:
Termikus hulladékkezelési technológiák gazdasági és gazdaságossági kérdései   33
Napjainkban a hulladékgazdálkodásban négy termikus kezelési eljárást alkalmaznak: égetést, pirolízist, gázosítást és plazmatechnológiát. A tanulmány az egyes folyamatok gazdasági és gazdaságossági kérdéseivel foglalkozik. Az elemzés eredményei több esetben erősen eltértek a várakozástól.

Gáspár M.:
A hőmérsékletmező előállítása nagyszilárdságú acélok hegesztésének végeselemes modellezésekor   37
Az újonnan kifejlesztett nagyszilárdságú acélok hegesztése a megszokottól eltérő technológiát igényel. A hegesztés során a hőhatásövezetben végbemenő folyamatok a repedésképződés és az elridegedés veszélye miatt kritikusak. Szerző a hegesztési paraméterek legkedvezőbb értékének kiválasztásához végeselemes analízist javasol.

Fekete T.:
Szinkron váltakozó áramú hidraulikus hajtás és az excenter működési elve   43
Szerző ismerteti a hidraulikus hajtások típusait és a hajtások fő egységeit. A doktori programban a szinkron váltakozó áramú változattal tervez vizsgálatokat. Kísérleti célra merev és flexibilis vezetékes berendezést épített, amellyel elsőként az átviteli pa-ramétereket kívánja vizsgálni.

Kelemen L.; Szente J.:
Domborított fogfelület elemzésE TENGELYKAPCSolónál   47
A fogasgyűrűs tengelykapcsolókat elsősorban az egytengelyűségi eltérések kiegyenlítésére használják. Szerzők matematikai modellt mutatnak be a kapcsolóvonal és az elméleti hordkép meghatározására. A modell segítségével a szöghiba hordképre gyakorolt hatása elemezhető.

 
PDF-ikondownload full PDF

 

Gépipari Tudományos Egyesület
Pro Inno Europe